Tänk efter före

Har du verkligen tänkt igenom köpet av katt?

Glöm bilden av den söta katten som ligger i soffan och spinner, som alltid finns där närmatte/husse känner sig ensam och vill ha någon att gosa med. Alla söta kattungar växer upp till ”vanliga” katter och många kan bli problemkatter. Kattlådan stinker. Soffan är förstörd av alla klor. Det är katthår överallt och katten har börjat kissa i din säng…. Detta är vardag för många kattägare.

Har du verkligen kunskaper och tålamod för en katt?

Har du funderat över var alla hemlösa tama katter kommer ifrån? Just precis! Kattägare som trodde det skulle vara underbart med en liten katt hemma….

Finns det allergiker i familjen, någon som inte gillar katter? Är alla i familjen med på kattköpet?

Vet du hur du ska göra när du åker på semester? Enligt lagen ska en katt ha tillsyn två gånger om dagen!

En katt kan bli 10-20 år och ska stanna hos dej lika länge som dina barn!

I dagens läge är det nästan omöjligt att omplacera en katt. Det finns överskott av katter i Sverige genom oseriösa kattägare som inte kastrerar sina katter.

Innan du tar hem katten borde du skaffa

Transportbur: En stor rymningssäker bur. Lägg in en filt eller en tjockare handduk som går att tvätta.
Kattlådor: Helst med lock. Ta av locket till en början så katten hittar rätt. Grundregel är en låda per katt.
Kattsand: Av bra kvalité. Gärna klumpbildande och luktreducerande. Glöm inte kattsandsspadar.
Matskålar: Inte av plast, bättre med porslin.
Foder: Köp ALDRIG billigt foder! Risken för njur/urinstenar finns. Billigare foder innehåller  mycket spannmål, inget en katt vill äta. Köp foder av bra kvalité i djuraffären, självklart dyrare, men katten äter mindre. Torrfoder ska alltid stå framme, ge burkmat 1-2 gånger om dagen. Bara torrfoder kan ge urin/njurstensproblem. En katt måste dricka mycket!
Vattenskålar: Köp stadiga skålar som inte kan välta och fördela dessa lite här och var i bostaden.
Klösbrädor: Både liggande och sådana som kan hängas på t.ex dörrkarmen.
Klösträd: Större klösträd med plats för katten att sova i.
Leksaker: Aktiveringsleksaker, vippor, möss, laserpekare mm.
Vård: Första-hjälpen-kit med klosax,  sårrengöring osv. Borstar/kammar är ett måste, Furminatorborstar är dyra men effektiva.
Promenad: En sele om du vill gå ut med katten. Den måste vara rymningssäker och ”gå runt magen”. ALDRIG bara halsband och koppel
Handlingar: Skaffa en pärm för alla papper med viktiga nummer till veterinären, jourtelefon, försäkringshandlingar och vaccinationsintyg.

Lycka till med din nya katt!

Vad är ett kattliv värt?

Kastrera och ID-märk!!!

Om alla kattägare kastrerade sina katter innan de släpps ut skulle inga oönskade kattungar födas. Tiotusentals kattungar slås ihjäl varje år!!

I Sverige finns det över 1,6 miljoner katter. För bara några år sedan fanns det ”bara” 1,2 miljoner katter. Över 100 000 är hemlösa, trots allt arbete från katthem/föreningar för att rädda hemlösa katter. Det fattas över 2 000 katthem för att kunna hjälpa alla!

Avlivning fungerar inte, antalet hemlösa katter minskar inte för det.

Det är bara du som kattägare som kan hjälpa oss! Genom att: kastrera och id-märka din katt så förhindrar du att din katt blir hemlös eller förökar sig och skapar fler hemlösa katter.

Släpp aldrig ut din katt förrän den är kastrerad och id-märkt!

Kommentarer inaktiverade.